Replik
till Socialsekreterare, 15/5
I all offentlig verksamhet, liksom i privat, finns det en grundprincip: en budget i balans. Inom socialtjänsten (och i många andra verksamheter) finns dessutom ett starkt regelverk i form av lagstiftning, riktlinjer och rutiner.
Det som händer när en verksamhet inom kommunen överskrider sin budget är att en annan verksamhet får stå tillbaka, det finns inga andra pengar. Det innebär att en annan del av stadsdelsförvaltningen, till exempel äldreomsorg, kulturskola eller fritidsgårdar, riskerar att inte kunna bedriva sin verksamhet – även den till gagn för de som bor och verkar i vår stadsdel.
Kostnaderna inom socialtjänsten i Örgryte-Härlanda har ökat betydligt mer än i övriga stadsdelar och det finns ingenting i befolkningsstrukturen som kan motivera denna skillnad. Det är viktigt att vi säkerställer att vi följer de lagar, riktlinjer och rutiner som finns. När vi fattar beslut inom socialtjänsten måste besluten grunda sig på vad den enskilde har rätt till, inte mer – men heller inte mindre. Alla biståndsbeslut kan överklagas och det är en rättighet som den enskilde har. Att pröva beslut i högre rättslig instans säkerställer en korrekt bedömning av rätten till bistånd.
Elinor Bylund
sektorschef individ- och familjeomsorg samt funktionshinder, Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.