Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Spräckt budget drabbar andra

Det som händer när en verksamhet inom kommunen överskrider sin budget är att en annan verksamhet får stå tillbaka, det finns inga andra pengar, skriver Elinor Bylund, sektorschef Örgryte-Härlanda.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Socialsekreterare, 15/5

I all offentlig verksamhet, liksom i privat, finns det en grundprincip: en budget i balans. Inom socialtjänsten (och i många andra verksamheter) finns dessutom ett starkt regelverk i form av lagstiftning, riktlinjer och rutiner.

Det som händer när en verksamhet inom kommunen överskrider sin budget är att en annan verksamhet får stå tillbaka, det finns inga andra pengar. Det innebär att en annan del av stadsdelsförvaltningen, till exempel äldreomsorg, kulturskola eller fritidsgårdar, riskerar att inte kunna bedriva sin verksamhet – även den till gagn för de som bor och verkar i vår stadsdel.

Kostnaderna inom socialtjänsten i Örgryte-Härlanda har ökat betydligt mer än i övriga stadsdelar och det finns ingenting i befolkningsstrukturen som kan motivera denna skillnad. Det är viktigt att vi säkerställer att vi följer de lagar, riktlinjer och rutiner som finns. När vi fattar beslut inom socialtjänsten måste besluten grunda sig på vad den enskilde har rätt till, inte mer – men heller inte mindre. Alla biståndsbeslut kan överklagas och det är en rättighet som den enskilde har. Att pröva beslut i högre rättslig instans säkerställer en korrekt bedömning av rätten till bistånd.

Elinor Bylund

sektorschef individ- och familjeomsorg samt funktionshinder, Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning