Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Insändaren ger flera förslag för att effektivisera det kommunala arbetet och därmed spara pengar.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Insändaren ger flera förslag för att effektivisera det kommunala arbetet och därmed spara pengar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Spara på rätt sätt kommunen

Politiker, våga gå med storsläggan i kommunala bolagsträsket och ta kontroll över ekonomin, skriver signaturen Maj53.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det kommer rapporter nästan dagligen om att Göteborgs kommun måste spara. Men hur sparar Göteborgs styrande och tjänstemän?

Göteborgs kommun är ett enda stort nystan av kommunala bolag. Det ena är det andra likt. Vi läste häromdagen om chefernas löner i några av bolagen. Dessutom var det märkligt att se hur många av företagen hade liknande uppgifter som på många punkter säkert tangerar varandra.

Kommunala bolag kan slås ihop och effektiviseras. Detta skulle spara åtskilliga miljoner. Bara en sparad chef blir cirka 1,2 miljoner.Tänk då på alla underchefer och tjänstemän som kan sparas in. Det handlar om miljoner!

Effektivisera mera

Göteborg har över 300 kommunikatörer, flest i Sverige bland kommunerna. Här kan man effektivisera och slå ihop informationsområden. Mycket kan säkert också göras digitalt.

I dagarna har vi fått veta att Drottning Silvias nya barnsjukhus är en läckande båt. Ingen bryr sig om att hitta läckan utan kommunala företag och byggföretag öser och öser pengar som bara försvinner.

Göteborg behöver oberoende ekonomer, ej anställda av kommunen, som granskar hela Göteborgs ekonomi.

Nu sparar man på blodgivare, sjuka, svaga – alltid längst ner i kedjan, aldrig i toppen. Snart kan inte sjukhus och vårdcentraler bedriva vård. Skolor, förskolor och äldrevården är så slimmade att det sliter oerhört på personal med dyra sjukskrivningar som följd.

Snart blir det väl stora skattehöjningar också, för att bara skära på toppen går ju inte. Där håller alla varandra om ryggen.

Politiker, våga gå med storsläggan i kommunala bolagsträsket och ta kontroll över ekonomin!

Maj53