Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som medlem i vapenbrödraskapet Nato blir Sverige en del av dess försvarsdoktrin, skriver insändarskribenten. Bild: Olivier Matthys
Som medlem i vapenbrödraskapet Nato blir Sverige en del av dess försvarsdoktrin, skriver insändarskribenten. Bild: Olivier Matthys

Som Natomedlem förlorar Sverige sin medlarroll

Effektivare som skydd för både Sverige och andra länder är att vi förblir alliansfria. Med ett eget starkt försvar kan vi tjäna som efterfrågad förhandlare, skriver Sven-Olof Hanberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

År 1814 attackerades Norge av Sverige, till sjöss och till lands med huvudstyrkorna från Bohuslän och Dalsland. Syftet var att slutföra den svenska erövringen av Norge från Danmark. Befälhavaren, som i praktiken också ledde Sverige, tronföljaren Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte) insåg klokt nog att onödig militär brutalitet skulle motverka långsiktig säkerhet. Kriget avslutades efter ett par veckor. Sverige och Norge bildade en union som, lika klokt, upplöstes 90 fredsår senare, varefter Sverige försvarade sig i 100 år utan samarbete med andra länder.

Under 2000-talet förskingrar de politiska ledarna detta arv av svensk alliansfrihet, fred och framgång. Först genom att ge sig in i de misslyckade krigen i Afghanistan och Libyen, samtidigt som territorialförsvaret, inklusive Gotlands, nedrustades. Nu genom att söka medlemskap i militäralliansen Nato, vilket medför mycket allvarliga konsekvenser för Sverige och svenska familjer.

Sverige förbinder sig därmed att vid behov skicka unga och medelålders krigsplacerade värnpliktiga män och kvinnor till konfliktområden långt utanför landets gränser, med skyldighet att vid behov vara redo att döda och dödas.

Detta klargörs av överbefälhavaren Micael Bydén: ”Det kan bli aktuellt att skicka svenska soldater till Baltikum (…) vi måste vara redo att i högre utsträckning delta i operationer, insatser och övningar” (DN 6/7).

Som Natomedlem blir Sverige bara ett av 32 länder. Dessutom är det bara några få av dem som kan räkna med att i en kris samtidigt försvaras militärt av Nato. Effektivare som skydd för Sverige men också som ovärderlig krisresurs för Natoländerna själva är att vi som alliansfritt land med eget starkt försvar kan tjäna som efterfrågad och trovärdig medlare och förhandlare. Detta såväl i krigssituationer som i förebyggande arbete för avspänning, ömsesidig nedrustning och fullständig kärnvapenavrustning.

Som medlem i vapenbrödraskapet Nato däremot blir Sverige en del av dess försvarsdoktrin, som innefattar kärnvapen.

Kärnvapen, ett massförstörelsevapen, inte sant?

Sven-Olof Hanberg

LÄS OCKSÅ: Sveriges väg mot Natomedlemskap