Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Snabbare vård kostar extra

Personer med en privat vårdförsäkring går inte ”före” någon i den offentliga vården, skriver signaturen Stadsanställd.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I nyhetsprogrammet Aktuellt 17/12 deklarerade Socialminister Lena Hallengren (S) att man skall föreslå att stänga dörren för privata sjukvårdsförsäkringar. Motiveringen är att ingen skall kunna gå före i sjukvårdskön genom att ha en privat försäkring.

Genom programledarens frågor, eller snarare uteblivna frågor om hur det faktiskt förhåller sig, kunde hon oemotsagd få tittarna att tro att det faktiskt fungerar så att man går före i den offentliga vården då man har en privat sjukvårdsförsäkring.

På ett sätt är det rätt eftersom den som tecknar en privat försäkring får snabbare kontakt med läkare och snabbare vård, men inte i den offentliga sjukvården utan av privata vårdgivare. Man går alltså inte ”före” någon i den offentliga vården.

De privata aktörerna kan i bästa fall få tilldelat sig ett antal undersökningar och operationer som upphandlas av Västra Götalandsregionen, VGR, eftersom den offentliga sjukvården annars inte klarar av den vårdgaranti som utlovats. Ersättningen för undersökningarna och operationerna de får är i stort den samma som inom den offentliga vården.

Många privata vårdgivare har inget avtal med VGR utan riktar sig i stället helt till försäkringsbolagens kunder eller patienter. Vad kan vara fel med det?

Många privata vårdgivare har inget avtal med VGR utan riktar sig i stället helt till försäkringsbolagens kunder eller patienter. Vad kan vara fel med det? Ja, någon kanske kan tycka att det ändå är orättvist i ett Sverige där alla skall ha samma vård, ingen skall ha det bättre än någon annan. Eller kanske någon tycker att det vore bättre om de läkare och sjuksköterskor som arbetar i den privata sektorn i stället arbetade inom den offentliga vården.

Oavsett vilket så kommer privata vårdgivare att finnas även i framtiden då dessa är effektiva och avlastar den offentliga sjukvården som annars skulle få ännu längre köer, vilket i och för sig är anmärkningsvärt då Sverige är ett av de länder i Europa som har flest läkare och sjuksköterskor per capita.

Stadsanställd