Alla måste vara med och bidra för att rädda våra små nattdjur, skriver insändarskribenten.
Alla måste vara med och bidra för att rädda våra små nattdjur, skriver insändarskribenten. Bild: Lina Salomonsson

Smartare belysning kan rädda våra insekter

Framför allt anser jag att man bör planera alla grönområden och parker med biodim, skriver Ingemar Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

I GP den 17 september kunde jag läsa om att vi ska släcka ljuset för att rädda våra insekter. Insekterna i världen minskar dramatiskt och vi alla måste vara med och bidra för att rädda våra små nattdjur.

Den nya energibesparande LED-ljuskällorna ställer till med problem för insekter, speciellt om man valt för kalla färger. Göteborg valde tidigt en belysning med neutral färg. Tyvärr måste man som beställare vara uppmärksam på att vissa tillverkare inte levererar vad de lovar över tid, eftersom äldre led-ljuskällan lyser i kallare toner.

Ett bra förslag är att klassificera vissa områden som känsliga och där använda så kallat biodim, för att justera färgtemperaturen på offentlig belysning. Ett bra alternativ om man inte kan släcka belysningen helt. Framför allt anser jag att man bör planera alla grönområden och parker med biodim.

ANNONS

Att släcka ljuset på allmän plats är mycket svårt i en otrygg stad där invånarna kräver bra belysning. Men i dessa energikrisens tider bör man överväga att ta bort fasadljus som är energikrävande.

Ingemar Johansson

ANNONS