Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sluta med duttandet

Gör som Göran Persson föreslår – ta ett helhetsgrepp på skattesystemet som ändå ska reformeras och samla in alla skatter under staten som sedan fördelar till kommuner och landsting, skriver Annette Norling.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Intervjun med före detta statsminister Göran Persson (S) var intressant (GP 11/9).

Just nu småduttar regering och riksdag med skattepengar. Litet till olika grupper som glesbygdsbefolkning och pensionärer exempelvis. Men man minskar samtidigt skatteintäkterna genom att ta bort värnskatten, vilket så klart ger mycket till dem med höga inkomster. Då handlar det inte om små belopp.

Hur välfärden (skola, sjukvård, bostäder med mera) ska finansieras sägs inte mycket om. Några miljoner extra någon gång räcker ju inte i det långa loppet.

Min gissning är att skatter på konsumtion, avgifter inom äldreomsorg och sjukvård med mera höjs.

Min gissning är att skatter på konsumtion, avgifter inom äldreomsorg och sjukvård med mera höjs. Så tar man in de förlorade värnskatterna på alla som inte har så höga inkomster.

Nej, gör som Göran Persson föreslår – ta ett helhetsgrepp på skattesystemet som ändå ska reformeras och samla in alla skatter under staten som sedan fördelar till kommuner och landsting.

Då hamnar ansvaret för landets välfärdssystem där det ska ligga.

Det är sorgligt att vårt samhälle styrs bort från den grundläggande konstruktionen där alla har rätt till basal trygghet. Nedmontering av välfärden har pågått så länge och måste stoppas nu.

Annette Norling