Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Se till att skolan får de resurser som behövs för att alla elever ska få den undervisning som Skollagen säger, menar insändarskribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Se till att skolan får de resurser som behövs för att alla elever ska få den undervisning som Skollagen säger, menar insändarskribenten. Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Slösar skolan pengar på annat än undervisning?

Budgeten ska anpassas efter elevernas behov och inte tvärt om, skriver Janne Otterström i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

28/4 Ingen munkavle på chefer

20/4 Grundskoleförvaltningen sätter munkavle på chefer

Den 28/4 skrev Kristin Perem, Göteborgs grundskoleförvaltning, en replik på Grundskoleförvaltningen sätter munkavle på chefer (20/4). Som det ser ut för Göteborgs Stads grundskolor i dag har hon säkert rätt – ekonomi och budget är det viktiga i Göteborg, inte Skollagen eller elevernas resultat. I hela hennes inlägg nämns eleverna och undervisningen en gång. Då skriver hon att skolorna måste genomföra besparingar för att inte få mindre pengar att lägga på undervisningen av eleverna. Är det alltså så att skolorna slösar bort pengar på annat än undervisning?

Det stämmer säkert att de flesta riskbedömningar inte resulterar i troliga dödsfall. Men hur allvarligt är det att ett antal elever, främst i våra utanförskapsområden, inte klarar målen – och på sikt inte kan fortsätta i gymnasiet? Vart vänder sig dessa ungdomar för att få en försörjning.

Tydligen har grundskolan totalt fått en höjning med fyra (4) procent i år för att klara en jämlik skola. Men om det inte räcker, vad gör man då? Flera stora infrastrukturprojekt klarar inte heller budget, räcker det med fyra procent för dem?

Med rätt stöd kan de gå hur långt som helst, men då måste vi självklart se till att budget anpassas till alla elevers behov – inte att skolor och elever måste anpassa sig till budget.

Jag har hört Kristins argument så många gånger de senaste åren. Budget ska hållas, eleverna kommer i andra hand (det har dock inte hon skrivit). Men just nu gäller det alla dessa fantastiska elever. De är vår framtid, och med rätt stöd kan de gå hur långt som helst, men då måste vi självklart se till att budget anpassas till alla elevers behov – inte att skolor och elever måste anpassa sig till budget.

Så jag vädjar återigen till alla er som beslutar om skolan, både politiker och i grundskoleförvaltningen – se till att skolan får de resurser som behövs för att alla elever ska få den undervisning som Skollagen säger!

Janne Otterström, ”senior” i en skola i Bergsjön som nu ska stanna hemma på grund av coronapandemin

LÄS MER: Spräckte skolans budget – tvingas sparka personal