Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagens kändisar brukar inte vara så bra förebilder, menar insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad
Dagens kändisar brukar inte vara så bra förebilder, menar insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad

Släpp din narcissism – var vänlig

Goda förebilder är inte gårdagens personer som betraktades som genier, skriver Christer Cederlöf.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Att vi lever i en narcissistisk tid är väl inte någon nyhet. Frågan man dock bör ställa sig är vilka effekter ett sådant samhälle har på sina medborgare. Många kända ansikten får på betald tid berätta om sin karriär, sitt feta bankkonto eller någon personlig konflikt de har med någon annan känd person. De kan till och med förminska någon som lever eller tycker olika än de själva.

Man brukar ju hävda att chansen för att bli en bra människa är större i fall man har goda förebilder, och det låter ju rimligt. Men då ställer jag mig frågan om dessa kända personer är goda förebilder.

LÄS MER: Ibland uppvisar flockmentalitet mindre smickrande sidor

Min övertygelse är att goda förebilder inte är gårdagens personer som betraktades som genier, oavsett avsaknaden av hyfs eller gott uppförande. Goda förebilder och drivna retoriker är vänliga, sakliga och utstrålar förnöjsamhet med det lilla. Det är raka motsatsen till att stå i strålkastarljuset på grund av sitt stora behov av personlig bekräftelse som, ändå, aldrig blir tillfredsställt.

Christer Cederlöf

LÄS MER: Något har gått snett – solidariteten är borta

LÄS MER: Facebook erkänner: Instagram är skadligt för unga tjejer