Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förslaget om att tillåta alkoholservering dygnet runt kan vara ett uttryck för en mycket bristfällig samhällsanalys, menar Janne Linde. Bild: Pontus Lundahl/TT
Förslaget om att tillåta alkoholservering dygnet runt kan vara ett uttryck för en mycket bristfällig samhällsanalys, menar Janne Linde. Bild: Pontus Lundahl/TT

Skydda oss mot alkoholliberalernas planer

I ett solidariskt samhälle finns det behov av att stödja personer att inte dricka, skriver Janne Linde.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är en viktig uppgift för politiker att slå vakt om vårt välfärdssamhälle. Då är våra åtgärder mot alkoholens effekter på samhället viktiga. Om vi öppnar upp för alkoholservering dygnet runt, som det finns förslag om bland Göteborgspolitiker, kommer det skada både samhället och välfärden.

LÄS MER: Alliansen vill införa dygnet runt-servering av alkohol i Göteborg

De som lever med den som dricker, som barn, kan skadas. Det finns ett samband mellan alkohol och en del fall av våld i nära relationer. Våldet i samhället gör att fredag- och lördagskvällar, redan nu, innebär stora polisinsatser. Pandemistängda krogar gav polisen möjlighet att friställa resurser för andra angelägna insatser.

Om vi överlåter till den enskilde att själva avgöra när de ska dricka kommer många att skada sig själva. Vi vet att 15 procent av oss inte har möjlighet att kontrollera vårt drickande eftersom vi har beroendesjukdom.

LÄS MER: Alkoholprofessorn om metoden som hjälper dig ur beroendet

I någon superliberal anda kan man tänka sig att överlåta åt alla att själva bedöma drickandet. Men i ett solidariskt samhälle finns det behov av att stödja personer att inte dricka. Därför har vi alkohollagar med bland annat regler för alkoholservering på restauranger.

Det finns de som menar att politiken ibland uppvisar en genuin dumhet. Jag menar att det är det vi ser nu, eller så är det ett uttryck för en mycket bristfällig samhällsanalys.

Förslaget fungerar inte för att ragga väljare. Det är inte så många av oss som besöker krogen nattetid någon gång om året. Dessutom är valdeltagandet lågt hos personer med beroendesjukdom.

Janne Linde, ordförande i brukarrådet för missbruksfrågor i Västra Götaland

LÄS MER: Jon Fosse: ”Alkoholen styrde mig”

LÄS MER: Så slog pandemin mot drogvanorna