Hur jämställt är egentligen vårt land om kvinnor inte får ha makt över sina kroppar, skriver insändarskribenten.
Hur jämställt är egentligen vårt land om kvinnor inte får ha makt över sina kroppar, skriver insändarskribenten. Bild: Kallestad

Skydda aborträtten!

Kvinnan har och bör ha rätten till sin egna kropp fullt ut. Aborträtten är en jämställdhetsfråga, skriver ”Anonym skolelev”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Sverige är juridiskt jämställt. Vi har aborträtt, till exempel. Men den får vi aldrig ta för givet, och vi måste skydda den med allt vi har. Kvinnan har och bör ha rätten till sin egna kropp fullt ut. Aborträtten är en jämställdhetsfråga. För hur jämställt är egentligen vårt land om kvinnor inte får ha makt över sina kroppar?

Abort ingenting man gör “för att det är kul”. Efter en abort hålls dessutom ett samtal om planering för fortsatt preventivmedel. Aborträtten är också viktig för kvinnors hälsa. Enligt Läkare Utan Gränser dör cirka 47 000 kvinnor i världen av osäkra aborter varje år.

ANNONS

Ett motargument är ofta hur hemskt det är att släcka ett människoliv. Men, vad är egentligen bäst för fostret i magen? Skulle det kännas bra att vara ett resultat av en våldtäkt? Att ha en 15-årig mamma? Eller en mamma som knappt har pengar att försörja sig själv? Att vara oönskad?

Att få bestämma över sin egna kropp är en mänsklig rättighet.

Anonym skolelev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS