Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson (S) möter media på trappan till riksdagen inför budgetdebatten. Bild: Anders Wiklund/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) möter media på trappan till riksdagen inför budgetdebatten. Bild: Anders Wiklund/TT

Skrota familjeveckan – inför arbetstidsförkortning istället

Att enbart premiera dem som har barn känns otidsenligt och orättvist, skriver ”AL”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Regeringen har föreslagit en familjevecka, som innebär att föräldrar till barn 4–16 år kan vara hemma sex dagar per år med 80 procent av inkomsten i behåll. Syftet är enligt Magdalena Andersson att föräldrar ska få mer tid för sina barn och kallar det en frihets- och rättvisereform för föräldrar och löntagare som inte kan arbeta hemifrån.

S driver arbetslinjen hårt. Alla som kan arbeta ska arbeta – oavsett hur livssituationen ser ut – och normen är fortfarande 40 timmars arbetsvecka, vilket den har varit sedan 1971.

Sjukskrivningar på grund av utmattning och psykisk ohälsa bara ökar. Arbetslivet är krävande, inte bara för de som är föräldrar.

Vi som av olika skäl inte har skaffat barn – vare sig det är frivilligt eller ofrivilligt – blir aldrig kompenserade

LÄS MER: "Klassperspektivet tas in i socialförsäkringen"

Vi som av olika skäl inte har skaffat barn – vare sig det är frivilligt eller ofrivilligt – blir aldrig kompenserade utan är hänvisade till arbetslivet år ut och år in, utan avbrott. Vi betalar skatt vi också men utnyttjar ju inte barnbidrag, föräldraledighet eller subventionerad barnomsorg.

Vi kanske hjälper åldrade föräldrar och andra släktingar, eller tar hand om hemlösa djur. Har inte det ett värde ur ett samhälleligt perspektiv?

Att enbart premiera dem som har barn känns otidsenligt och orättvist.

LÄS MER: Näringslivet sågar familjeveckan

Vore det inte bättre om alla yrkesverksamma, inte bara föräldrar, fick ta del av ”frihets- och rättvisereformen” genom till exempel en generell arbetstidsförkortning? Det om något skulle väl ge föräldrar mer tid för sina barn och i förlängningen spara mycket pengar åt samhället genom att människor får bättre livskvalitet och har tid och ork att exempelvis engagera sig ideellt – vilket gagnar samhället i stort.

AL

LÄS MER: Fem miljarder till sjukvården i Magdalena Anderssons budget