Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jim Mone
Bild: Jim Mone

Skolan sviker flickor med slöja

Genom att acceptera hijab i skolan är signalen till flickorna är att du är inte ok som du är. Vad ger denna särbehandling för signaler till flickor som ska undervisas i att kunna ta för sig, våga säga ifrån, våga leda, och känna sig helt jämställda med alla män? skriver Charina Widmark.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det viktigaste i frågan om det ska vara slöjförbud i skolan eller inte gäller grundsynen på kvinnan, om hon blir ett ”objekt” när hon inte bär slöja. : Uppfattningen om att hon på något sätt förlorar sin ärbarhet kan sitta djupt och vi kan spåra något liknande även i svenska traditioner, men då får vi gå tillbaka ett antal decennier i vår historia. Det handlar ju inte om ett stycke tyg, det är mycket allvarligare än så.

Den flicka som till exempel bär hijab, har inte samma möjlighet till frihet som pojkarna inom samma tradition, eller som de övriga eleverna på skolan. Ett litet exempel: dessa flickor kränger oftast inte av sig sin huvudbonad, och inte heller vissa andra kläder, på skolgården om de blir för varma under leken, vilket ju är helt naturligt. Det är nog få av oss som längtar efter massor av tyg på kroppen när det är varmt ute ...

Barn är oftast lojala med sina föräldrar, sin gud, andliga företrädare eller släktingar.

Detta kan lära flickorna att de inte duger som de är skapade, om de inte skyler sig. Barn är oftast lojala med sina föräldrar, sin gud, andliga företrädare eller släktingar. Skulle de ha en annan uppfattning i denna fråga än den omgivningen har, kan det vara svårt att uttrycka den. De vill ju inte göra de vuxna ledsna eller arga. Så fungerar ju de allra flesta barn.

Det är inte alltid lätt för barnet att se vem som bestämmer vad i denna fråga, eftersom även rektorer verkar acceptera att vissa elever inte har samma frihet som övriga elever. Alltså: svensk skola understödjer därmed i mitt tycke en mycket ålderdomlig syn på kvinnan. Vad ger denna särbehandling för signaler till flickor och unga kvinnor i skolan som ska undervisas i att kunna ta för sig, våga säga ifrån, våga leda, och känna sig helt jämställda med alla män? Jo, du är inte ok som du är, om du inte klär dig som auktoriteterna vill.

Börja på allvar att diskutera kvinnosynen, och vilka konsekvenser sådana traditioner innebär! Där sitter det största problemet. Det är viktigt i ett samhälle där kulturer från hela världen blandas under mycket kort tid. Håll slöjan utanför skolan.

Charina Widmark

bland annat mångårig fd Kulturskolledare och kulturarbetare i stadsdelen Bergsjön