Barnen gör inte som vi säger utan som vi gör, skriver insändaren.
Barnen gör inte som vi säger utan som vi gör, skriver insändaren. Bild: Isabell Höjman/TT

Skolan måste göra mer mot ätstörningar

Lika mycket som föräldrar måste ta ansvar i hemmet så anser jag att skolan bör ta ett mycket större ansvar än man hittills har gjort, skriver signaturen Upprörd anhörig.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

En till mig närstående liten flicka drabbas av ätstörningar. Hon fick snabbt vård tack vare vaksamma föräldrar och en underbar sjukvård. Men, hur uppstår då detta? Inte svårt att räkna ut. Dagligen matas våra småtjejer (och killar) på sociala medier med retuscherade bilder på idoler och tecknade filmer med kvinnliga figurer med stora huvuden och trådliknande kroppar, men med byst!

Dessutom får barnen kanske höra hemma om olika dieter och saker som: ”Nu måste jag gå ner i vikt” och ”Nu måste jag börja träna, jag kan inte ha mina kläder längre”. Alla föräldrar vill givetvis sina barn väl men barnen gör inte som vi säger utan som vi gör.

ANNONS

Ett annat populärt resonemang är: ”Åh gud, nu har ni ätit alldeles för mycket socker – nu måste vi hålla igen på det!”. Som lekman tror jag att detta bara skapar skam och skuld. Menar givetvis inte att man ska proppa i barn sötsaker men man kan kanske få fuska någon gång utan att känna dåligt samvete.

Vet också att det är lätt för mig som tillhör den äldre generationen att tycka saker. Vi hade aldrig denna massiva tillgång till vikthets på nätet att slåss emot som föräldrar.

Forskning visar att anorexia nu kryper allt lägre ner i åldrarna och, främst, bland flickor. Lika mycket som föräldrar måste ta ansvar i hemmet så anser jag att skolan bör ta ett mycket större ansvar än man hittills har gjort. Mitt förslag är att införa schemalagda lektioner i skolan om kroppskännedom, vikthets och hur man luras på sociala medier. Bjud in tjejer med erfarenhet av anorexia och vårdpersonal som jobbar med detta. I min önskevärld börjar man med dessa lektioner redan från 0:an.

Om någon invänder att detta stjäl lektionstid från andra ämnen så undrar jag bara: Vilket är viktigast för våra barn? Att diskutera och ifrågasätta den värld de lever i just nu eller att prata om när Gustav Vasa eller Karl XII levde? Utrymme för lektioner i kroppskännedom finns säkert om man bara vill!

ANNONS

Upprörd anhörig

LÄS MER:Ätstörningssjukdomarna tog tio år av Rebeccas liv

LÄS MER:Fler vårdplatser krävs för unga med ätstörningar

LÄS MER:Fler unga drabbas av ätstörning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS