Utbildning är inte att betrakta som vilken affärsverksamhet som helst i vår marknadsekonomi, skriver Christina Ekman.
Utbildning är inte att betrakta som vilken affärsverksamhet som helst i vår marknadsekonomi, skriver Christina Ekman. Bild: Lars Pehrson/TT

Skolaktiebolag är problemet – inte det fria skolvalet

Utländska riskkapital ska inte ha intresse i den svenska skolan, skriver Christina Ekman.

ANNONS

Det positiva med friskolereformen 1992 var idén att släppa fram idéburna skolor, föräldrakooperativ och pedagogiska alternativ. Ingen anade vilka krafter som såg chansen med vinstdrivande aktiebolag. Sverige hade då en av världens bästa och mest jämlika skolor. Eleverna hade olika bakgrund, förväntningarna var höga oberoende av föräldrarnas utbildning. Detta la grunden till våra industrier, forskning och vårt välstånd. Sverige fick välutbildad arbetskraft.

LÄS MER:Vinsten möjliggör för fler att få en bra skola

En stor valfråga i år kommer att bli varför det ska vara tillåtet att driva skolor som aktiebolag och tillåtas att plocka ut hundratals miljoner i vinster på skattemedel när pengarna i stället behövs i skolan. Vinstjakten dränerar skolan på resurser som hade kunnat hjälpa elever att nå sin fulla potential och möjliggöra välbehövliga satsningar på lärarna. Sverige är ensam om att ha denna skolmodell som inga andra länder accepterar.

ANNONS

Genom dubbla kösystem väljs de elever man vill ha ut, medan de andra får veta att det är ”fullt”! Men kommunala skolor måste ta emot alla elever. Slutar några elever och flyttar till en koncernskola ökar snittkostnaden per elev i kommunens skola och man tvingas ersätta koncernen med motsvarande belopp. Skolpengen blir då lika men inte likvärdig!

LÄS MER:Nästan bara vinstdrivande aktiebolag startar friskolor

Enligt aktiebolagslagen är bolagets vinst överordnad. Inom det offentliga ska alla med, ingen exkluderas. I Sverige har vi skolplikt och utbildning är inte att betrakta som vilken affärsverksamhet som helst i vår marknadsekonomi.

Många av koncernskolorna driver fram en betygsinflation och föräldrar ses som kunder som kan hota lärarna och rektorerna med att flytta sina barn om de inte blir lyssnade till.

LÄS MER:Borgerligheten behöver ta fram en ny modell för skolan

Utländska riskkapitalbolag ska inte ha intresse i den svenska skolan. Stiftelseskolor är något annat, där olika pedagogik är primärt och överskott stannar i verksamheten. Ingen vill avskaffa möjligheten att önska skola. Trist att vissa vill blanda ihop begreppen! Väntar på Anne Marie Pålssons utredning om hur marknadsskolor kan fasas ut.

Christina Ekman

LÄS MER:S får inte tveka om statlig skola

LÄS MER:Privatisera lågpresterande kommunala skolor

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS