Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skogen bjuder in till skördefest!

Här finns ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar, där vi endast tar till vara ca 3–4 procent av bären – resten förfars, skriver Hans Luthman.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Årets sommar med växlande väderlek har bäddat för ett rekordår av skogens röda guld, blåbär och hjortron, där föregående års förtorkade bär har växt till ny mognad. Inom några veckor är skördetiden inne

där det bara är att ta för sig av de ädla råvarorna, gratis och närproducerat. Vår unika allemansrätt står för hela kalaset!

Skogens skafferi förser oss så återigen med sitt välfyllda bord av dess läckerheter. Vi får därmed möjlighet att skörda färska och ekologiska bär i gemytlig samvaro ute bland lingontuvorna – ofta med en fylld kaffekorg.

Det här ger oss en berikande naturupplevelse med känslan av att på egen hand ha producerat ett äkta livsmedel – där vi också i dag med mer uppdaterade och effektiva skörderedskap, som till exempel bärräfsor, slipper mycket av det forna slitgörat i samband med bärplockningen!

Frågan är bara om vi som konsumenter kan motstå konsumtionssamhällets alltmer bekväma livsstil där allt ska vara oss serverat, tillgängligt via varuhyllorna med bärburkar fyllda av tillsatser och konserverings- medel?

Vår svenska skog utgör kärnan i vår välfärd. Samtidigt finns här ett svindlande slöseri med skogens rika bärtillgångar, där vi endast tar till vara ca 3–4 procent av bären – resten förfars. I nationalekonomiska termer handlar det om årliga förluster i miljardklassen!

Skogen står år efter år för ett generöst utgivande men möts ofta av en otacksam mottagare.

Hans Luthman