Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT:s partiledardebatt kändes som startskottet för valrörelsen 2022, skriver Lars Axelsson. Bild: Henrik Montgomery/TT
SVT:s partiledardebatt kändes som startskottet för valrörelsen 2022, skriver Lars Axelsson. Bild: Henrik Montgomery/TT

Skippa dumma frågor om regeringsbildningen

Nu går startskottet inför valrörelsen 2022. Låt oss nu slippa frågor från journalister om vem som ska regera med vem innan valet är över, skriver Lars Axelsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

SVT:s partiledardebatt i söndags kändes som startskottet inför valrörelsen 2022. Nu börjar det. Vem ska regera med vem? Vem kan ha med ”ytterlighetspartier” att göra? (Underförstått, var den ryska sovjet-kommunismen bättre eller sämre än nazismen?) Vi kommer att matas med dessa frågor i nästan ett och ett halvt år framöver. Ska partierna fokusera på sin egen politik eller smutskasta den andres? Politikerna har en svår uppgift framför sig, den saken är klar.

LÄS MER: Det nya konservativa blocket skapar falska motsättningar

En lika svår uppgift har journalisterna. Och en viktig sådan. Beroende på vilka frågor som ställs, kan politiken fördummas och framställas som ett bråk mellan småbarn. Eller faktiskt ge svar på de frågor som väljarna söker.

Den fråga jag inte vill höra i ännu en valrörelse är: ’Väljarna har rätt att få veta vilka ni kommer att regera med efter valet. Nå, hur blir det!?’. Hur ska partierna kunna svara på detta, innan valresultatet är klart? Det är som att fråga meteorologen: ’Svensken har rätt att få veta hur semestervädret i sommar kommer att bli. Nå, hur blir det!?’.

Så låt oss åtminstone få slippa höra den frågan.

Lars Axelsson

LÄS MER: Lööf och Åkesson i hett debattbråk

LÄS MER: Det gemensamma utspelet satte tonen för debatten