Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ärlegatan vid Gråberget. Bild: Olof Ohlsson

Skillnad på Överås och Gråberget

Den viktigaste utsiktsplatsen på Gråberget bevaras till största delen och utsikten säkras för framtiden genom förbud att bygga framför den platsen, skriver Stefan Rosén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Eva Hedberg, 22/9

Eva Hedberg ifrågasätter att det ska byggas och förtätas på Gråberget, när kommunens tjänstemän samtidigt avråder från bygge i Överåsparken. För att kunna bygga nytt i ett område behöver detaljplanen ofta ändras.

När vi tar ställning till om vi ska ta fram en ny detaljplan utgår vi bland annat från översiktsplanen för området. I den anges att Överås är särskilt värdefullt för friluftslivet och där finns även värdefulla träd som bör bevaras. Detta gäller inte vid Ärlegatan på Gråberget där en ny detaljplan nu gör det möjligt att bygga flera nya bostäder.

Det stämmer att de nya husen begränsar utsikten på några ställen och att grönområdet blir mindre. Men den viktigaste utsiktsplatsen på berget bevaras till största delen och utsikten säkras för framtiden genom förbud att bygga framför den platsen. Göteborgarna kommer även i framtiden ha tillgång till naturområdet och utsikten från berget genom den gångväg och trappa som redan finns och som ska förbättras.

I en tidigare insändare skriver Eva att nuvarande hyresgäster blir av med sina parkeringsplatser, men det är en missuppfattning. Samtliga parkeringsplatser vid nedre delen av Ärlegatan ersätts vid samma gata eller i närområdet.

Stefan Rosén

planarkitekt, stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stad