Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Skicka inte hit skiten

Ryaverket är redan i dag överbelastat och klarar inte av sin uppgift. Skall vi som bor här i Göteborg då fortsätta tillåta att kringliggande kommuner bygger ut sina avloppssystem och pumpar skiten till oss och förvärrar situationen? skriver signaturen Torkel.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det har förekommit en del intressanta artiklar i GP av Göran Värmby, f d miljöchef Göteborgs stad, och Anna Ledin på miljöförvaltningen som har öppna ögonen för oss som bor i Göteborg hur illa ställt det är med avloppsreningen i vår stad.

I dessa artiklar kan man läsa att Göteborgs kommun ansvarar för cirka 250 mil ledningar och 3,5 mil tunnlar som tar hand om avloppsvattnet från sju kommuner.

Ryaverken tar därmed emot cirka 60 procent vatten som inte har där att göra.

Hela centrala Göteborg har system som innebär att regnvatten avleds i samma rör som det förorenade spillvattnet från hushåll, industrier och olika verksamheter. Ryaverken tar därmed emot cirka 60 procent vatten som inte har där att göra.

Förutom regnvatten består det framför allt av grundvatten som rinner in i trasiga ledningar. När det regnar mycket måste mängder av avloppsvatten ”bräddas” det vill säga vid ett stort antal platser i Göteborg skickas stora mängder orenat vatten ut i Göta Älv, bäckar och åar. Enligt miljöförvaltningen så finns det därför inte en enda plats i Göteborg där vattnet lever upp till EU:s vattendirektiv eller svensk lagstiftning.

Ryaverket och ledningssystemen är redan i dag överbelastade och klarar inte av sin uppgift.

Ryaverket och ledningssystemen är redan i dag överbelastade och klarar inte av sin uppgift. Dessutom befaras pågående klimatförändringar kraftigt öka nederbörden. Skall vi som bor här i Göteborg då fortsätta tillåta att kringliggande kommuner bygger ut sina avloppssystem och pumpar skiten till oss och förvärra situationen? Detta borde vi sätta stopp för.

Alternativet för redan anslutna kranskommuner borde vara att åtminstone för fastigheter ute på lansbygden låta fastighetsägarna installera miljövänliga biologiska avloppsreningssystem i stället för att tvångsansluta dem till det kommunala avloppssystemet och pumpa skiten till oss i Göteborg.

Torkel