Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Audun Braastad/NTB/TT
Bild: Audun Braastad/NTB/TT

Skapat matsvinn

Affärernas lockpriser av typen "köp tre för priset av två" skapar mest en massa matsvinn. Sluta med det, skriver signaturen Ett litet steg i rätt riktning.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Varje gång vi besöker en livsmedelsaffär möts vi av lockpriser. Detta kan vara ”Köp tre medvurst och betala för två”. Eller ”Köp tre leverpastej för endast 30 kr”. Men jag behövde ju bara en!

Många lockas köpa för många färskvaror på grund av detta. Det känns billigare och man tror sig spara pengar. Men så är det ju inte egentligen då man märker att produkterna gått över tiden och sedan slänger dem. Ingen bra affär alls.

Affärerna bör sluta med dessa paketpris på färskvaror. Dessutom bör det finnas mindre förpackningar än dagens för dem som är små konsumenter, som äldre. Till exempel skivad skinka med halva mängden. Bättre att köpa ofta och få färskare produkter än storpack och skämd smak. Affärerna och producenterna av färskvaror kan lätt få ned matsvinnet genom att inte locka oss köpa mer än vi behöver.

Ett litet steg i rätt riktning