Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Skapa närhet i stället för avstånd

Det skapas ständigt nytt hat mot ras och tro och därmed stänger vi av oss själva från kärlek och närhet och byter ut det mot hat och avstånd från varandra, skriver Rahman Mridha.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi borde tala till varandra som människor och inte som representanter för en religiös eller politisk grupptillhörighet. Världspolitiken i dag är som ett gift som sipprar in överallt och förstör. Den pågående konflikten mellan USA och Iran skapar oro mellan muslim och icke-muslim. En del passar på att utnyttja situationer som till exempel påstådda skillnader i religiösa åsikter som en förevändning för att skapa konflikter.

Vi har massflyktingar från Iran på grund av förtryck och tortyr från diktaturregimen. USA har en uppfattning att Irans terrorinverkan orsakar oro runt omkring i Mellanöstern. Samtidigt har Iran en uppfattning att USA:s inflytande i Mellanöstern är orsak till kaos i arabvärlden. Ryssland lägger också sitt strå till stacken. Indien isolerar och diskriminerar minoriteter bland sitt folk, speciellt muslimer. Kina har till och med ett slags fångläger för muslimer för att ”utbilda” dem. Trots allt detta vill man tillhöra olika religiösa och politiska grupper.

Fattiga söker hjälp och de rika söker makt. Människor behöver människor. I stället har det blivit så att människor hatar människor.

Fattiga söker hjälp och de rika söker makt. Människor behöver människor. I stället har det blivit så att människor hatar människor.

Vem ska bestämma över vem och vem ska bestämma om min tro? Min tro är min, din tro är din. Det finns inget vitt eller svart här, det handlar om olika uppfattningar. Så länge vi lever med uppfattningar och inte vetenskap, låt människor tro det de vill tro, så länge tron inte skapar problem för andra.

Det skapas ständigt nytt hat mot ras och tro och därmed stänger vi av oss själva från kärlek och närhet och byter ut det mot hat och avstånd från varandra.

Religion och politik har gjort sitt; nu räcker det. Jag är trött på att höra att jag är muslim, hindu, kristen, buddhist eller jude. Jag längtar efter att höra att jag är en människa. Gör inte du det?

Rahman Mridha