Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skansen kronan i höstskrud. Bild: Olof Ohlsson
Skansen kronan i höstskrud. Bild: Olof Ohlsson

Skansen Kronan ska ses

Självfallet ska det inte byggas några nya hus som skymmer utsikten mot Skansen kronan, anser Sten Bengtsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Planerna för Skansen Kronan är lika gamla som staden själv. I slutet av 1600-talet var skansen färdig. I över 300 år har den stått utan att bli anfallen, dess bättre kan tyckas. Den är ett exempel på gedigen byggkunskap.

Den ursprungliga funktionen som försvarsanläggning i krig är sedan länge förlorad. I dag står den som skulptur med Skansberget som en piedestal. Problemet är att skulpturen inte kan ses på avstånd. Enda möjligheten att se den är från Övre Husargatan mitt för Skanstorget.

LÄS MER: Vändningen: Planerna för Skanstorget går vidare

Det ursprungliga nakna berget täcktes på senare år med jord och en trädgård anlades. Växtligheten är i dag mycket frodig. Vad man ser av skansen är taket och en mindre överdel av den murade väggen. Ska man kunna njuta av denna överdådliga skulptur måste bergytan mot Skanstorget återskapas, växtligheten röjas och berget rensas.

Och – självfallet ska inga nya hus byggas som skymmer utsikten!

Sten Bengtsson