Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skambelägg inte reakunderna

Överflödig konsumtion är farligt. Men glöm inte att vi lever i ett klassamhälle och att till exempel julklappar är norm. Alla har inte råd att köpa till normalpris, skriver Elvira Holst.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag är så fruktansvärt trött på hetsen kring Black friday. För er som inte vet är Black friday en stor shoppingdag med mycket rea och extra långa öppettider. Vi vet i dag att överflödig konsumtion är en stor källa till den klimatkris vi idag står inför. Black friday är en dag som uppmuntrar till just detta och ja, det är såklart ett problem.

Ingen ska behöva skämmas för att en behöver nyttja de billiga priserna.

Det är dock så typiskt av den som har råd att undvika rea att kritisera alla andra personer som handlar på Black friday. Vi kan inte lägga en skuld på alla de enskilda individer som nyttjar rean. Det är inte alla som har råd att köpa dyra miljövänliga gosedjur av bästa kvalitet till sina barn i julklapp.

För att vara extra tydlig, jag ser problemet med konsumtion och hur det är starkt kopplat till klimatkrisen. Överflödig konsumtion är farligt. Personer som har råd kan undvika Black friday, det är bara bra, men vi måste se klassfrågan i det hela. Vi får inte glömma att vi lever i ett klassamhälle där konsumtion vid exempelvis jul är norm. Vi förväntas köpa julklappar till våra barn. Ingen ska behöva skämmas för att en behöver nyttja de billiga priserna. Det finns faktiskt människor i Sverige som lever i fattigdom.

Elvira Holst