Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Berg

Ska Sverige skicka en u-båt?

Det är begripligt att svenska partier har problem med vilken militär insats Sverige skulle kunna erbjuda mot Iran, men kanske hittar man något korn, skriver Erni och Ola Friholt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I dagarna överväger svenska partier till höger och i mitten om hur Sverige (utan inbjudan) ska kunna haka på mobiliseringen av styrkor riktade mot Iran. Fjäsket för Trump kräver något.

Enligt Trump och hans vasaller i Europa utgör Iran ett hot mot världens säkerhet, då landet följer de föreskrifter som FN föreskrivit om begränsning av kärnenergianrikning. Trump har godtyckligt deklarerat att Iran bryter mot föreskrifterna. Vasallerna i Europa har ännu inte instämt i detta men följer ändå Trumps föreskrifter om ekonomisk bojkott av oro för repressalier.

Vår svenska statsledning, bestående av socialdemokrater, miljöpartister, liberaler och centerpartister tycks vara överens med Trump om hotet från Iran. De behöver kanske lite mer information om maktförhållandena kring Persiska viken. Hittills lyssnar de mest på selektiv Natoinformation och Trumps påbud.

I alla väderstreck har Iran elva direkta grannländer och sex närbelägna grannländer i norr. I de direkta grannländerna finns trettiosex USA-baser och i de närbelägna i norr sex USA-baser. Dessutom finns två USA-baser på öar i Arabiska sjön och två i Eritrea. I Persiska viken finns två av USA:s hangarfartyg och deras eskortflotta.

Det är begripligt att svenska partier har problem med vilken militär insats Sverige skulle kunna erbjuda. Men kanske hittar man något korn. Vi lyckades ju fixa ett värdlandsavtal med Nato, som fritt kan stationera trupp och vapen i Sverige vid det krig mot Ryssland som sedan länge förbereds. Och här är ju maktförhållandena lika dem kring Iran.

Kanske kan Sverige skicka en ubåt? Det blir nog för trångt i luften för Jas-planen?

Erni och Ola Friholt

antimilitarister