Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under de 70 åren det betalats hyra borde det ha satts undan till normala reparationer, menar insändaren. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Under de 70 åren det betalats hyra borde det ha satts undan till normala reparationer, menar insändaren. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ska hyresgästerna betala för normalt underhåll?

Skall hyresgästerna hos Allmännyttan stå för alla reparationer genom extra påslag på hyran?, undrar Eva i Lunden.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag bor i hyreslägenhet i Lunden, Poseidon är bostadsbolaget. Nu skall man, efter ca 70 år äntligen byta fönster, husen är byggda runt 1950. Detta hade behövts göras för flera år sedan, fönstren är verkligen dåliga. Det har regnat in både hos mig och hos andra hyresgäster. Ska vi hyresgäster verkligen vara med och betala extra för normalt underhåll av fastigheten? Det är alltså en extra höjning av hyran utöver den årliga höjningen.

Standardhöjning, ett luddigt begrepp, har det gått ett antal år har ju materialen förbättrats, man kan inte ersätta med exakt samma.

Under de 70 åren det betalats hyra borde det ha satts undan till normala reparationer. Standardhöjning påtalar dom, vilket verkar vara nåt bostadsbolagen alltid kör med, nu för tiden, när något skall repareras. Standardhöjning, ett luddigt begrepp, har det gått ett antal år har ju materialen förbättrats, man kan inte ersätta med exakt samma. 3-glasfönster torde vara standard nu för tiden. Skall det bytas rör framöver får vi väl betala detta också, det blir ju finare rör att titta på.

Kan också nämna att vi för sju–åtta år sedan fick spisen utbytt, efter att Göteborgs stad bestämt att det inte skall finnas gas i lägenheterna längre. Då sattes det in en hällspis utan att vi fick frågan vilken spis vi ville ha och naturligtvis extra påslag på hyran. Dessa påslag som sedan betalas för all framtid. Har läst att bostadsbolag på andra ställen i stan fått backa på denna extra avgift, för byte av spis, på grund av byte från gasspis till vanlig spis.

Den extra höjningen av hyran, på grund av fönsterbyte, är godkänd av hyresnämnden. Ingen hjälp fick man av Hyresgästföreningen, funderar på om det är någon idé att vara med där.

Eva i Lunden