Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Olsson
Bild: Tomas Olsson

Skövlad natur längs med vägarna

Mitt under fåglarnas häckningstid är det tillåtet att dundra in med skogsmaskiner som skövlar allt i sin väg. Hur är detta tänkt?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hörde nyheterna i radio häromdagen. Där uppmanades allmänheten på Öland att meddela om man såg ängshök, så att lantbrukare skulle kunna undvika att skövla deras bo när de slår hö. Vackert tänkt.

Man måste också ha hunden kopplad under tiden djurungar föds i naturen. Bra tanke.

Man får heller inte bryta kvistar på träd, plocka kottar mm under en skogspromenad.

Men mitt under fåglarnas häckningstid, när nyfödda harpaltar, kid med mera ligger och trycker i markerna, för att inte tala om alla insekter och andra småkryp som också finns på plats, då är det tillåtet att dundra in med dessa monster till skogsmaskiner, som skövlar allt i sin väg. Hur är detta tänkt? Eller är det ingen som har tänkt? Eller, hemska tanke, är det ren girighet, som fått styra?

I dessa dagar när det varnas för att 1,3 miljoner arter hotas av utrotning är detta fortfarande tillåtet. Det är väldigt svårt att förstå logiken i detta.

När man färdas längs vägarna i Sverige i dag ser det mer och mer ut som en krigszon med skövlad natur. Står det kvar träd är de allt som oftast av samma sort och står i rader. En mycket torftig miljö att överleva i för de flesta arter. Naturen har alltid strävat efter mångfald, som har överlevnadspotential och är motsatsen till enfald, som det så kallade skogsbruket verkar sträva efter.

Den torftiga miljön drabbar inte bara djur och växter som kämpar för att överleva i den, den drabbar också mig och alla andra, som sörjer över den allt brutalare hanteringen av naturen och den ökande förfulningen av vår miljö. Hövding Seattle sa en gång: ”Om människan spottar på jorden, spottar hon på sig själv". Han var en vis man. Är vishet fortfarande gångbart i vårt samhälle?

Arg och sorgsen tant och medborgare