Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen kunde tro det var sant när teamet meddelades om Hälso- och Sjukvårdsstyrelsens nedläggningsbeslut i dessa tider, då Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ser att nya grupper av människor redan behöver denna form av multimodal teamrehabilitering, skriver insändarna. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Ingen kunde tro det var sant när teamet meddelades om Hälso- och Sjukvårdsstyrelsens nedläggningsbeslut i dessa tider, då Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ser att nya grupper av människor redan behöver denna form av multimodal teamrehabilitering, skriver insändarna. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Skäms VGR, som stänger ner viktig rehabilitering!

Människor som behöver vår hjälp orkar inte protestera själva, skriver Personal i Göteborgs MMR2-team.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Under mer än 20 års tid har Västra Götalandsregionen tagit emot statsbidrag för olika former av multimodal rehabilitering, alltså behandling mot långvarig smärta, utmattning, psykisk ohälsa och stressrelaterade besvär – utan att förbereda sig för att ta över kostnaden nu när statsmedlen dras in 2021.

Människor som behöver vår hjälp orkar inte protestera själva. Vi som rehabiliterat dem vill därför använda våra röster för att förtydliga försumligheten att inte överta välfungerande specialistrehabilitering i tid.

Göteborgs multimodala rehabiliteringsteam nivå 2 (arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kuratorer, läkare med specialistkompetens, psykologer) har utvärderat och skrivit rapporter med nyttan av multiprofessionell verksamhet för ALLA socioekonomiska bakgrunder som behövt ett steg mellan vårdcentral och sjukhus/specialistnivå, för att komma tillbaka till hälsa, förbättrad livskvalitet och arbete/försörjning. Men teamet avvecklas nu och patienterna har inget motsvarande att hänvisas till.

Ingen kunde tro det var sant när teamet meddelades om Hälso- och Sjukvårdsstyrelsens nedläggningsbeslut i dessa tider

Primärvården står utan rehabilitering för sina patienter som inte tillfrisknar av unimodala insatser. Personal med specialistkompetens i den välfungerande verksamheten förloras och patienter överges. Om VGR vaknar till senare är många års kunskapsuppbyggande och erfarenhet redan förspilld.

Ingen kunde tro det var sant när teamet meddelades om Hälso- och Sjukvårdsstyrelsens nedläggningsbeslut i dessa tider, då Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ser att nya grupper av människor redan behöver denna form av multimodal teamrehabilitering. Grupper som långtidscovid-drabbade, utmattad sjukvårdspersonal, hemarbetande med smärta och depression med flera kommer att vara eller är redan i stort behov i spåren av covid-19.

Prata om VGR:s dåliga tajming med bortkastade av professionell personell investering och organisation efter åratal av utveckling som staten betalat åt dem. Vård i världsklass? Och värst är det för de personer med komplexa rehabbehov som kommer stå utan denna möjlighet till hjälp.

Personal i Göteborgs MMR2-team

LÄS MER: Svårt covidsjuka har symtom i flera månader