Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Peter Claesson
Bild: Peter Claesson

Skäl att störta patriarkatet

Statistik visar att kvinnor och män inte lever på lika villkor. Men en sak kan jag lova er, vi har kämpat och kommer att fortsätta kämpa mot förtrycket och för jämställdheten till den dag då patriarkatet faller, skriver Julia Gabrielsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag får frågan om jag är manshatare när jag säger att jag är trött på de män som ser på medan patriarkatet våldför sig på kvinnor. Jag blir kallad PK-fitta och feminazi när jag säger att jag inte tänker gå patriarkatets ärenden.

Men männen som våldtar, misshandlar och trakasserar kvinnor får inte frågan om de är kvinnohatare. De behandlas inte som sexister eller brottslingar. Faktum är att männen ofta glider mellan sprickorna och lever vidare sina liv medan vi kvinnor, ibland i form av trasor och tomma själar, står kvar och ser på medan livet passerar. Jag är 19 år, feminist och livrädd för att mitt liv ska gå i patriarkatets spår.

Men ja, jag är nog lite av en manshatare. Och enligt min mening är det kanske inte helt ogrundat.

Men ja, jag är nog lite av en manshatare. Och enligt min mening är det kanske inte helt ogrundat.

Faktum är, som vi redan vet, att kvinnor lever under förtryck. Ett förtryck byggt på mäns makt. Detta förtryck uttrycker sig bland annat i att en man med samma tjänst som en kvinna tjänar i genomsnitt 16 procent mer vilket motsvarar ett lönegap på 2,8 miljoner kronor under en livstid. Att 10,7 procent av Sveriges kvinnor utsatts för sexualbrott jämfört med 1,6 procent av männen.

Denna statistik visar att kvinnor och män inte lever på lika villkor. Men en sak kan jag lova er, vi har kämpat och kommer att fortsätta kämpa. Vi kommer att ta kampen mot förtrycket och för jämställdheten till den dag då patriarkatet faller.

Min slutsats blir gång på gång att det är okej att vara manshatare och radikal. Vi är radikala av en anledning. Och till alla män där ute, agera nu! Ta kampen ni med, jag kan lova att ni inte kommer att ångra er!

Julia Gabrielsson