Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Insändarskribenten uppmärksammar bland annat de som långtidssjukskrivits efter att ha drabbats av covid-19. Bild: Ole Berg-Rusten
Insändarskribenten uppmärksammar bland annat de som långtidssjukskrivits efter att ha drabbats av covid-19. Bild: Ole Berg-Rusten

Sjukförsäkringen gör oss knappast friska

Tidsslukande sjukförsäkringsprocesser i vården ger mindre tid för primära uppgifter såsom diagnostik och behandling och genererar dessutom försämrad arbetsmiljö, inte minst för intygsskrivande läkare, skriver Karin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hundratals långtidssjukskriva personer med sviter efter covid 19-infektion uppmärksammar nu åter konsekvenserna av sjukförsäkringens regelverk, där sjuka, som ännu inte uppnått fullständig läkning efter 180 dagar, ska bedömas mot hela arbetsmarknaden och därmed riskerar att bli utförsäkrade.

Detta gäller förstås även vid andra sjukdomstillstånd. Systemet drabbar inte bara enskilda försäkringstagare med risk för försämrat hälsoläge, krisreaktioner och nedsatt försörjnings-förmåga, utan kan även tänkas få negativa konsekvenser för folkhälsan i stort med påverkan på närstående och hela familjer. Tidsslukande sjukförsäkringsprocesser i vården ger mindre tid för primära uppgifter såsom diagnostik och behandling och genererar dessutom försämrad arbetsmiljö, inte minst för intygsskrivande läkare. Ingen önskvärd situation för någon således.

På GP Debatt 10/10 framfördes en inte obefogad oro för ökad psykisk ohälsa på grund av den pågående pandemin och behov av ökade resurser till psykiatrin, vilket förstås kan tänkas bli aktuellt, men som knappast ensamt kan utgöra lösningen. Ett flexibelt, humant och individualiserat socialförsäkringssystem är förstås också nödvändigt och inte minst ett stöttande, empatiskt och engagerat civilsamhälle.

Vi behöver helt enkelt hjälpas åt på alla plan för att minimera skadorna och trots allt försöka skapa trygghet och inge hopp i en så osäker och utmanande tid, som denna och framför allt skapa ett mer humant, smart och hälsofrämjande sjukförsäkringssystem, som befrämjar läkning, god hälsa, ett vettigt resursutnyttjande i vården och inte precis tvärtom.

Karin

LÄS MER: Första dödsfallet med återinfektion med covid-19