Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förtroendet för myndigheten är bottenlågt. Med all rätt!, anser insändaren. Bild: Johan Nilsson/TT
Förtroendet för myndigheten är bottenlågt. Med all rätt!, anser insändaren. Bild: Johan Nilsson/TT

Sjuka för en ojämn kamp mot Försäkringskassan

Tusentals myndighetsmisshandlade sjuka människor får sin tillvaro slagen i spillror, skriver Lars.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Försäkringskassan är en skamfläck på en havererad välfärdskarta. Sjuka människor bedömda och dokumenterade av läkare nekas sjukpenning. I stället får många föra en ojämn kamp mot myndigheten i surrealistisk Kafka-liknande stil.

Försäkringskassan försvarar sig ofta i media med att man bara följer lagar och regler. Men sanningen verkar vara att myndigheten sedan länge ”öppnat eget” inom Försäkringskassan, där rykten om premieringssystem florerat.

Lagar och regler uppstår inte ur tomma intet. För att få till sådana finns politiker i bakgrunden. De är ansvariga – tro inget annat! Från regeringskansliet skriver man så kallat regleringsbrev, där man talar om hur myndigheten ska styras. Klåfingrigheten har varit stor.

Friska människor kan skratta åt eländet samtidigt som tusentals myndighetsmisshandlade sjuka människor får sin tillvaro slagen i spillror. Förtroendet för myndigheten är bottenlågt. Med all rätt!

I antikens Grekland sa Aristofanes: ”Den som inte intresserar sig för politiken riskerar att bli styrd av av idioter”. Jag kunde inte sagt det bättre själv.

Lars

LÄS MER: Försäkringskassan lovar skärpning

LÄS MER: F-kassan ser över styrning av sjukförsäkringen

LÄS MER: Förslag: Stopp för utförsäkring av sjuka