Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjuk psykvård

När ska ansvariga beslutsfattare inse alla svagheter inom den psykiatriska vården? skriver signaturen EffBe.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

GP rapporterade 6/1 om det fasansfulla fallet med den unga kvinna som skickades hem från psykakuten fem gånger på en vecka och sedan tog sitt liv. Än en gång åskådliggör detta svagheter inom den psykiatriska vården och troligen den vårdideologi som tillämpas.

Har man inom vården vetenskapligt belagda ”verktyg” för att bedöma om en person på en klinik är självmordsbenägen eller ej och kan skickas hem? Högst troligen inte. Har man ”verktyg” för att lindra eller bota depression? Troligen inte, och det mest anmärkningsvärda är att en av de vanligaste terapierna är att ordinera antidepressiva medel. Det är klarlagt att dessa i sig kan framkalla självmordstankar. Alltså kan det i en del fall verka kontraproduktivt.

När, säger när skall beslutsfattare inse alla dessa svagheter inom psykiatrin? Politiker beslutar år efter år att ösa ut mängder med anslag åt en vård som knappast fungerar och många gånger orsakar skador. Hur sjukt är inte det?

EffBe