Det vi i dag gör är att vi låter dessa människor lära sig språket OCH yrket på två år. Det säger sig självt att det inte går, menar insändarskribenten.
Det vi i dag gör är att vi låter dessa människor lära sig språket OCH yrket på två år. Det säger sig självt att det inte går, menar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Självklart ska språket vara ett krav!

Satsa på invandrare som vill jobba inom äldreomsorgen, men låt utbildningen ta tid. Det finns inga snabba och enkla lösningar när det gäller våra gamlas liv, skriver ”Sjuksköterska, vård- och omsorgslärare samt SFI-lärare”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Först nu har bristande kunskaper i svenska bland personalen inom äldreomsorgen börjat uppmärksammas i media. Det var på tiden! Detta problem har vi inom branschen länge larmat om. Jag lämnade mitt yrke som sjuksköterska och blev vård- och omsorgslärare för att bidra till att personalen inom kommunal omsorg kommer ut i arbetet väl förberedda. Tyvärr har jag mött en värld av felaktiga politiska beslut inom vuxenutbildningen som leder till att kvaliteten inom vård- och omsorgsutbildningen inte håller måttet.

För det första satsas det på vård- och omsorgsutbildningar med språkstöd. Detta innebär att de studerande läser vård- och omsorgsämnen på gymnasienivå samtidigt som de läser SFI. SFI kan jämföras med svenska på lågstadienivå. Självklart har dessa personer livserfarenhet, men all språkforskning visar att det tar cirka sex till åtta år år för personer med låg utbildningsbakgrund att tillägna sig det svenska ”skolspråket”. Det vi i dag gör är att vi låter dessa människor lära sig språket OCH yrket på två år. Det säger sig självt att det inte går! Då får vi ”utbildad” personal som inte kan tillräckligt bra svenska.

ANNONS

Detta i sin tur leder till att vi får ”utbildade” vårdbiträden och undersköterskor – utan tillräcklig kunskap.

För det andra är en del politiker förtjusta i begrepp som ”flexibilitet” och menar att det är bra med många olika utbildningsanordnare. Det som de inte talar om är vad det innebär i praktiken. Jo, upphandlingar och sänkta priser som leder till färre undervisningstimmar och att lärare i slutändan sätter betyg som grundar sig på alldeles för lite betygsunderlag. Detta i sin tur leder till att vi får ”utbildade” vårdbiträden och undersköterskor – utan tillräcklig kunskap.

Politiker, sänk inte kvaliteten i äldreomsorgen! Coronapandemin har visat vad det leder till! Satsa på invandrare som vill jobba inom äldreomsorgen, men låt utbildningen ta tid. Låt vuxenutbildningen bedrivas i egenregi så att kvaliteten säkras. Det finns inga snabba och enkla lösningar när det gäller våra gamlas liv!

Sjuksköterska, vård- och omsorgslärare samt SFI-lärare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS