För närvarande provtas cirka 4000 personer dagligen i Västra Götaland, skriver Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen.
För närvarande provtas cirka 4000 personer dagligen i Västra Götaland, skriver Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Självklart är personalen vid klinisk mikrobiologi värd ett tack!

Flera åtgärder har tagits men de har varit otillräckliga och nog inte beskrivits fullt ut för alla medarbetare, skriver Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

23/6 Vi får inte ens ett tack

Under hela pandemin har ökning av provtagningar varit i fokus hos såväl invånare, centrala myndigheter som beslutsfattare på regeringsnivå. Ökningen har drivits på av den nationella provtagningsstrategin, som Västra Götalandsregionen strävar att följa.

För närvarande provtas cirka 4000 personer dagligen i Västra Götaland. Det innebär att smittkedjor kan brytas och effekterna av pandemin minskas. Men det innebär också ökad belastning för personal på Mikrobiologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, liksom för laboratorierna vid Unilabs i Skövde, sjukhusen i Trollhättan och Borås samt SciLifeLab i Stockholm. Alla dessa har växlat upp sin kapacitet för PCR-analyser på ett fantastiskt sätt under kort tid och vars medarbetare gör ett otroligt arbete.

ANNONS

Flera åtgärder har tagits men de har varit otillräckliga och nog inte beskrivits fullt ut för alla medarbetare.

Självklart är Marie Karlsson och övrig personal vid klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset värda ett stort tack för att den ökade provtagningen för covid-19 fungerar, trots tuffa förutsättningar och tidspress. Frågan om överbelastande provmängd är uppmärksammad, och diskuterad mellan laboratorierna och regionen centralt, och med skyddsombud. Flera åtgärder har tagits men de har varit otillräckliga och nog inte beskrivits fullt ut för alla medarbetare.

Vi tror att en fortsatt lätt tillgänglig provtagning och snabba analyser är en central del av ett framgångsrikt smittskyddsarbete mot covid-19, och värderar alla medarbetares insatser högt i detta!

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Vi som tar hand om proverna förtjänar också mer betalt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS