Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det saknas hänsyn till barnens bästa i form av syskon, kompisar och en säker skolväg, menar insändarskribenterna. Bild: Hasse Holmberg / TT
Det saknas hänsyn till barnens bästa i form av syskon, kompisar och en säker skolväg, menar insändarskribenterna. Bild: Hasse Holmberg / TT

Sexåringar får ta smällen när kommunen bestämmer

I Barnkonventionen, som nu är lag, står det att i alla beslut som rör barn i första hand ska se till barnens bästa. Men besluten vi fått är inte de bästa för våra barn!, skriver tio föräldrar.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi bor i Kyrkbyn och har sökt förskoleklass på Bräckeskolan. På grund av otydlighet och ojämlika prioriteringar har våra barn placerats på andra skolor än den som ligger närmast. Utan förskolekamrater, i områden vi normalt inte rör oss i, med längre och farlig skolväg.

Tidigare har vårt område tillhört skolans upptagningsområde men detta har tydligen ändrats. Att veta vilken skola som man initialt tillhör om man inte gör ett aktivt val vore önskvärt. Det är svårt att gissa att avståndet till en skola i ett annat område man knappt känner till skulle vara närmare fågelvägen, än den som är närmast gångvägen.

Barn får plats endast efter prioriteringsordning. Prioriteringsordning är syskonförtur, närhet (fågelvägen) och lottning.

Syskonförturen gäller skolenhet inte skola, stod inget om detta vid ansökan. En skola kan vara en enhet, F-9, eller uppdelad i två eller fler enheter. Bräckeskolan är två enheter och syskonförturen gäller upp till åk 3. Detta är inte likvärdigt.

Absolut närhet är avståndet fågelvägen. Ingen hänsyn tas till gångavstånd eller säker väg. Vi får längre skolväg på otrygga vägar till det som tydligen är den närmaste skolan. Till Bräcke finns det säkra gång- och cykelvägar.

Placeringarna är nog gjorda enligt regelverket. Men vi anser att det saknas hänsyn till barnens bästa i form av syskon, kompisar, säker skolväg, och att bostadsområden inte ska delas (som hänt Kyrkbyn).

Våra barn tar smällen för att staden inte lyckats med framförhållning och komma till beslut när det gäller skolor i området.

Motiveringen till våra barns placeringar är att det skulle innebära betydande ekonomiska och organisatoriska svårigheter för kommunen. Våra barn tar smällen för att staden inte lyckats med framförhållning och komma till beslut när det gäller skolor i området. Vem förklarar detta för barnen?

I Barnkonventionen, som nu är lag, står det att i alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. Besluten vi fått är inte de bästa för våra barn!

Var finns barnperspektivet? Varför är inte syskonförturen likvärdig? Varför har inte skolor byggt ut? Varför sätter inte Göteborgs stad barnens bästa i första hand?

Irena och Robert Havluciyan

Nathalie och Daniel Hoffman

Marie och Christian Ivarsson

Maria och Oscar Lejon

Lina och Henrik Molander Ekström

Jenny och Fredrik Sjöberg

LÄS MER: Massiv kritik mot skolvalet i Göteborg: "Haveri"

LÄS MER: Fritt fall hos förskolan