Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andrea Rosa
Bild: Andrea Rosa

Senfärdigheten är ingen slump

Det är inte Lagrådet som ska kritiseras för att den föreslagna lagstiftningen om återvändande IS-terrorister får tummen ned, skriver signaturen Lars.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hamnarbetarförbundet nekades att, understött av LO och Socialdemokraterna, teckna kollektivavtal för sina medlemmar. Som därmed miste sin rätt att utöva den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Men när det gäller återvändande IS-terrorister har Lagrådet kommit fram till att det enligt andemeningen i föreningsfriheten inte är brottsligt att tillhöra terroristorganisationer som IS. Varför återvändande IS-terrorister följaktligen inte kan dömas enligt det lagförslag som justitieminister Morgan Johansson (S), efter åratal av ofattbar senfärdighet, lagt fram.

För att ändra i grundlagarna krävs det två riksdagsbeslut med ett val emellan.

Det är dock inte Lagrådet som ska kritiseras. Det är Morgan Johanssons förhalning av ärendet, understött av Miljöpartiet, som medfört att lagförslaget underkänts av Lagrådet. Redan under den förra mandatperioden var det nämligen välkänt att personer med svenskt medborgarskap rest till Syrien och Irak för att delta i IS härjningar och att de, om de överlevde, skulle ta sig tillbaka till Sverige.

För att ändra i grundlagarna krävs det två riksdagsbeslut med ett val emellan. Så om regeringen agerat under föregående mandatperiod och reviderat föreningsfriheten i det här avseendet, hade det nu framlagda lagförslaget kunnat godkännas av Lagrådet och riksdagen.

Men kanske är inte Morgan Johanssons senfärdighet så ofattbar? Redan 2011 la miljöpartisterna Maria Ferm och Mehmet Kaplan, som avskedades som bostadsminister när det avslöjades att han hade samröre med islamister, en motion i riksdagen där de ansåg att tillhöra en terrororganisation, som till exempel IS, skyddades av åsiktsfriheten.

Lars