Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Bild: Fredrik Sandberg/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Bild: Fredrik Sandberg/TT

SD ett hot mot demokratin

Det är oroväckande att se Sverigedemokraterna växa och jag hoppas slippa se en Åkesson i Sagerska palatset – hemska tanke, skriver signaturen Lasse.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Sverigedemokraterna är trots sitt namn inte ett demokratiskt parti, utan gör skillnad på folk och har sina rötter i nazismen vilket borde avskräcka de flesta. Så ni vilsna själar som tror att de har svaren på allt, tänk er noga för.

SD är ett parti långt till höger och förespråkar stora inkomstklyftor och kraftiga skattelättnader för de rikaste – alltså inget parti för den vanlige arbetaren eller den som vill ha ett jämlikare samhälle. Och det vill väl de flesta.

Även om de lockar med lite smulor och anpassar sig i vissa frågor för att försöka framstå i bättre dager är de egentligen en ulv i fårakläder.

Även om de lockar med lite smulor och anpassar sig i vissa frågor för att försöka framstå i bättre dager är de egentligen en ulv i fårakläder. Det är ett parti som bland annat vill försämra anställningstryggheten, är för obegränsade vinster i välfärden och inte ser judar och samer som svenskar.

Därför är det oroväckande att se dem växa, och jag hoppas slippa se en Åkesson i Sagerska palatset – hemska tanke. Då är risken att vi får ett helt annat Sverige. Ett Sverige som på sikt får censur i press och ett svagt public service för att minimera kritisk journalistik.

Risken är att vi blir ännu ett i raden av länder där demokratiska rättigheter plockas ner bit för bit, som i Polen och Ungern – deras favoritland, och det säger ju allt.

Skrämmande är det också att se Moderaterna och Kristdemokraterna slå följe med ett sådant parti, allt för maktens skull. Men eftervärldens dom kan bli hård.

Lasse