Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De hårdföra skolpolitikerna med Liberalerna i spetsen kommer då att få ännu fler unga människors liv på sitt samvete, skriver Per Acke Orstadius. Bild: Annika Karlbom

Samvetslöst hyckleri

Liberalerna har mer än andra värnat om det betygssystem som enligt flertalet experter inte har någon annan funktion än att sortera eleverna, skriver Per Acke Orstadius.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

De hårdföra skolpolitikerna med Liberalerna i spetsen kommer då att få ännu fler unga människors liv på sitt samvete, skriver Per Acke Orstadius.påstod i teve att Liberalerna är det parti som mer än andra ska minska klyftorna i samhället och värna om de svaga. Det är hyckleri. Liberalerna har mer än andra värnat om det betygssystem som enligt flertalet experter inte har någon annan funktion än att sortera eleverna. De har mer än andra krävt betyg i årskurs fyra, betygsspärr till gymnasiet och ordningsbetyg. Betyg i årskurs fyra innebär att eleverna ännu tidigare än förut tvingas jämföra sina prestationer med andra elevers. Det innebär att de svagaste eleverna tappar självförtroende och motivation för skolarbetet. Genom betygsspärren kommer ännu fler elever med lågutbildade föräldrar hindras från att gå vidare till gymnasiet.

Ordningsbetyg kommer att göra det ännu svårare för dessa elever att få jobb efter årskurs nio. Ännu fler kommer då att ansluta sig till kriminella gäng för att få uppskattning och pengar. De hårdföra skolpolitikerna med Liberalerna i spetsen kommer då att få ännu fler unga människors liv på sitt samvete. Men det gäller ju inte deras barn. Bara andras ungar.

Per Acke Orstadius