Replik
14/1 Vätgas bättre än biobränslen
4/1 Stoppa fejklösningen med biobränslen
Det är lätt att få intrycket av insändarna att allt insatsmaterial till biobränslen kommer från stora kalhyggen som minskar biologisk mångfald och kolinlagring, samtidigt som utsläppen i förbränningsledet äter upp hela den påstådda klimatvinsten. Så är förstås inte fallet.
Biobränslen – liksom många andra lösningar – kan förstås utgöra så kallade ”fejklösningar”, men det beror till stor grad på var systemgränsen dras. Varje produkts påverkan behöver i så stor mån som möjligt räkna in alla alternativa kostnader och utsläpp. Sanningen är nämligen att det i dagsläget inte finns någon silver bullet för en hållbar omställning, hur uppslukade vi än må vara av en tyst och ”emissionsfri” elbil. Ser vi lite längre än hur långt avgasröret sträcker sig ser vi snabbt att ett flertal olika lösningar behöver köras parallellt. Vi måste därför samverka snarare än att diskutera olika förnybara alternativ som exkluderande motsatser.
Vätgas lyfts som ett bättre, mer framtidsorienterat alternativ. Och visst är det spännande, tänk om det kan bli en storskalig lösning? Det verkar ju luta lite åt det hållet – om 15–20 år, vill säga. Till denna potentiella silver bullet måste vi nämligen kroka an utmaningar kring uppskalning av förnybar elproduktion, elnätskapacitet, lagring och infrastruktur, för att nämna något.
Att svepa med hela handen och enhetligt döma ut biodrivmedel är ingen konstruktiv väg framåt. Biogas till exempel, är ett utmärkt drivmedel producerat från lokala restströmmar som matavfall, gödsel och slam, har redan väl utbyggd infrastruktur och är ekonomiskt konkurrenskraftigt till de fossila alternativen. Det klassas förvisso som biodrivmedel och har en nationell produktionspotential på 10–15 TWh, i relation till transportsektorns nuvarande förbrukning på närmare 90 TWh. Inte heller biogas är en silver bullet, med andra ord. Men en väl så god länk i den kedja som faktiskt skulle kunna dra runt omställningsutmaningen.
Joel Karlberg, Biogas Väst
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.