Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medicinhistoriska museet, ett av alla museer i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson
Medicinhistoriska museet, ett av alla museer i Göteborg. Bild: Olof Ohlsson

Samla mindre museer på samma ställe

Samla alla små museer i en gemensam byggnad med ett hyfsat centralt läge, skriver Martin R.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Göteborgs många små museer kämpar sedan länge för sin överlevnad. Pandemin har säkert förvärrat situationen eftersom de flesta tvingas hålla stängt. Många års samlat material som är intimt förknippat med Göteborgs framväxt som industri- och kulturstad måste räddas för framtiden! Hur ser kommunen på situationen?

Mitt förslag skulle inte bara kunna rädda museerna ur dagens utsatta läge, utan också bidra till en säkrare och mycket positivare framtid.

Samla alla små museer i en gemensam byggnad med ett hyfsat centralt läge och med parkeringsmöjligheter för bilar och buss och närhet till kommunikationer. En äldre skolbyggnad typ Viktoriahuset på Linnégatan eller liknande vore perfekt.

Museerna kan ha gemensam entré, gemensam administration och marknadsföring och en hyra som kommunen anpassar efter realiteter, allt för att ge göteborgarna en bättre tillgång till vår intressanta kultur och historia. Detta borde också kunna bli en intressant turistattraktion.

Vad säger kommunen och vad säger museerna själva? Större etablerade museer kan här ha filialer för sin marknadsföring. Från ”Memoreum” kan buss utgå till mer perifert belägna museer som till exempel Aeroseum och Volvomuseet.

Ännu finns tid för action!

Martin R

LÄS MER: Göteborgs museer öppnar igen

LÄS MER: Malmska valen har fått nytt rum på Naturhistoriska museet