Komiskt när socialdemokrater skyller regeringen Kristersson för att dra undan benen för elförsörjningen i södra Sverige, tycker insändarskribenten. Arkivbild.
Komiskt när socialdemokrater skyller regeringen Kristersson för att dra undan benen för elförsörjningen i södra Sverige, tycker insändarskribenten. Arkivbild. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

S pekar finger när de borde ta ansvar för elkaoset

Höjningen av effektskatten var en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, skriver Lars.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

”Den tidigare S-ledda regeringen fattade beslut om att förenkla utbyggnaden av vindkraft till havs, i syfte att kraftig utökad energiproduktion i södra Sverige”, skriver fem socialdemokrater från Göteborg (GP Debatt 31/1). Förstås, utan att nämna varför tillgången på el måste öka i just södra Sverige.

De fortsätter: ”... den nuvarande högerregeringen drar dock undan benen för vindkraften”. Komiskt när socialdemokrater skyller regeringen Kristersson för att dra undan benen för elförsörjningen i södra Sverige. Vilka var det som drog undan benen för kärnkraften med höjningen av effektskatten 2015? Som gjorde fortsatt drift av två reaktorer i Ringhals och två reaktorer i Oskarshamn olönsamma? Och hur var det med att bjuda in till breda energisamtal 2014?

ANNONS

År 2014 krävde MP att minst två kärnreaktorer skulle stängas ner i förtid under mandatperioden, för att ingå i regeringen med S. Höjningen av effektskatten var alltså en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i samband med regeringsbildningen. Och det blev som MP:s dåvarande talesperson, Åsa Romson, sa att det skulle bli.

Det blev dock fyra reaktorer, två i Ringhals och två i Oskarshamn, då både Vattenfall och OKG (Oskarshamns kärnkraftverk) ansåg att fortsatt drift inte var lönsamt, med det då låga elpriset och den kraftigt höjda effektskatten 2015. Särskilt som det då inte fanns någon indikation på att effektskatten skulle sänkas med 90 procent 2017 och slopas helt 2018, när höjningen av effektskatten hade gjort sitt och reaktorerna hade lagts ner.

Lars

LÄS MER:Vattenfall har ansökt om att utreda ny kärnkraft vid Ringhals

LÄS MER:Regeringen vill ändra lagen för att bygga kärnkraftverk

LÄS MER:Miljöorganisationerna reagerar på kärnkraftsbesked

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS