Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så kan välfärden undvika krasch

Tar man för stora risker är det inte självklart att samhället ska stå för exempelvis vårdkostnaderna, skriver Eive Johansson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

De problem som vi har i dag fanns inte på kartan när vårt välfärdssystem byggdes upp. Sverige kommer att tvingas minska sina ekonomiska åtaganden gentemot invånarna.

Det som invånarna själva kan bidra med är därför att minska sitt behov an läkarvård, till exempel genom att inte tillfoga sig skador vid halt väglag. Det finns broddar.

Eller att gå utan reflexer ock bli påkörd för att man inte syntes. Det finns reflexer att köpa. Cykla utan hjälm. Det finns hjälm att köpa. Att cykla, köra moped, mc, elspark utan de skydd som finns håller inte. Det finns skydd att köpa.

Vid dessa skador som kan kallas självpåtagna får den skadade betala för sin egen läkarvård.

Systemet skulle kunna omfattas även av de skador som de kriminella skapar, det vill säga att gärningsmännen får stå för notan.

Om myndigheterna redogjorde för de skador som åsamkas av den egnes slarv eller nonchalans skulle vi få bättre begrepp om vad som händer med våra skattepengar.

Jag vill bidra med skatter till dem som har/får ett naturligt behov min hjälp. Inte till den som lever/agerar på det sättet att det alltid är en annan som betalar.

Eive Johansson