Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så går det utan kärnkraft

Vi måste ha en egen stabil kraftförsörjning med kärnkraft och vatten. Vind- och solenergi är för osäkert. Man kan toppa med detta, skriver Leif Allvin.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi boende i Härryda kommun har fått en relevant beskrivning via broschyren ”Vinterhälsning från Härryda Energi” av vad som kan hända nu när basproduktion av el via kärnkraft stängs av. Ringhals 2 är redan avstängd och Ringhals 1 stängs av om ett år.

Citat:

Svenska kraftnät vänder sig till större elanvändare

För att säkerställa ett driftsäkert elsystem med ytterligare utbyggnad av sol- och vindkraft, vänder sig nu Svenska kraftnät till elanvändarsidan för inköp av frekvenshållningsreserver (FCR) som en del av lösningen.

Detta innebär att vissa större elanvändare inom exempelvis träindustrin med sågverk, växtodlare eller liknande verksamheter kan bidra till stabiliseringen.

Detta genom att tillfälligt stänga ned verksamheten som kan klara sig utan el. Så lite som 15 minuter av minskad elanvändning hos dessa elanvändare kan rädda elsystemet från att komma ”ur balans”.

Läs gärna mer på Svk.se

Slut citat.

Tack C och MP för vad ni ställer till med

Detta är fantastiskt. Vårt land som var världsledande på 70-talet beträffande säkert elsystem med kärnkraft och vattenkraft som bas har nu inte kapacitet att hålla industrin igång om det smäller till och blir kallt.

Tack C och MP för vad ni ställer till med. Och S som byggde upp vårt elsystem faller in i kören av kärnkraftsmotståndare för att behålla makten.

Tyskland stänger av kolkraft och kärnkraft och satsar på naturgas från Ryssland. Putin kan stänga av när det passar honom. Räkna inte med att kunna köpa någon elkraft från Tyskland.

Professorer emeritus som räknar på lönsamheten av att bygga kärnkraft har totalt missat att tänka på bassäkerhet och stabilitet i elnätet. Vi har nu fakta från Härryda Energi.

Behåll våra kärnkraftverk. Vi måste ha en egen stabil kraftförsörjning med kärnkraft och vatten. Vind- och solenergi är för osäkert. Man kan toppa med detta.

Leif Allvin

Mölnlycke