Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: PENSIONSMYNDIGHETEN
Bild: PENSIONSMYNDIGHETEN

Så får vi en rättvis pensionsålder

Ge svenska folket full pension efter till exempel 40 år i arbetslivet, skriver Ingemar B Karlsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Ofta upptäcker man att våra rikspolitiker inte har någon större tankeförmåga utan förlitar sig på utredningar av konservativa siffernissar och byråkrater.

Läser om hur staten och deras bolag Vattenfall hanterade affären med de fyra stenkolsgruvorna i Tyskland. Då blir du betänksam!

Gruvorna producerar lika mycket koldioxid/år som hela Sverige. Men i stället för att lägga ner stenkolsbrotten säljs gruvverksamheterna billigt till ett oseriöst företag som driver dem vidare!

Samtidigt studerar stora grupper, till exempel akademiker kanske tills de är 30 år.

Ett annat exempel är den höjda pensionsåldern. Motivet är ekonomiskt och förklaringen är att vi svenskar lever längre. Men många som har ett hårt fysiskt arbete och är utslitna i kroppen orkar inte, vilket LO och Vänsterpartiet så riktigt påpekar.

Dessa grupper har ofta ingen längre utbildning, utan har slutat efter den obligatoriska skolan, kanske någon kortare yrkesutbildning på det. Sedan börjar de arbeta, säg vi 20 års ålder.

Samtidigt studerar stora grupper, till exempel akademiker kanske tills de är 30 år. De får ofta ett fysiskt lättare arbete och de tillhör den grupp som oftast uttalar att de kan jobba längre än till nuvarande pensionsålder.

Lätt som en plätt! Ge svenska folket full pension efter till exempel 40 år i arbetslivet!

Då blir det rättvist och en byggnadsarbetare eller ett sjukvårdsbiträde kan få sin pension i tid, då deras kroppar någorlunda fungerar.

Ingemar B Karlsson