Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människorättsadvokat Nasrin Sodoudeh. Bild: Arash Ashourinia
Människorättsadvokat Nasrin Sodoudeh. Bild: Arash Ashourinia

Sätt press på regimen i Iran

Är lite handel kanske viktigare än självrespekt för Socialdemokraterna? Frågan är berättigad efter att ha tagit del av människorättsadvokaten Nasrin Sodoudehs öde i Iran, skriver Victor Olsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Berättelsen om Nasrin Sodoudeh grep mig. Den finns på SVT Play (Taxi Teheran, 15 min. från slutet) och finns på nätet. Hon är nu dömd till 33 års fängelse och 148 piskrapp för sin rättvisekamp,

Om opinionsyttringar får påverkan på iranska politiska/religiösa makthavare är nog avhängigt deras kostnads/intäktsanalys: problemet lär hos dem inte ha samma prioritet som kärnenergiutveckling, men historiskt har politiskt ansvariga potentater ibland visat sig oväntat känsliga för moralisk kritik. Utan någon motreaktion lär straffen verkställas och jag ser ingen skillnad i nivån på lidande mellan fysisk tortyr (piskrapp) och psykisk (långvarigt fängelsestraff).

Den som vill veta mer om ”iranska straff” kan googla på detta. Den återupprättade sharialagen ställer landet på samma civilisationsnivå som IS och Nordkorea. Amnesty har samlat in cirka 50 000 proteströster i Sverige. Du kan googla på hennes namn (en underskrift är inte spårbar).

På vilket sätt tog Stefan Löfven (S) upp skiljaktigheterna kring synen på demokrati och mänskliga rättigheter, med exempel, mellan Sverige och Terroristlandet vid returbesöket i februari? Är lite handel kanske viktigare än självrespekt för Socialdemokraterna?

Victor Olsson

Göteborg