Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg/TT
Bild: Hasse Holmberg/TT

Sätt allergikerna långt från hunden

Varför inte dela på utrymmena som vi gör på spårvagnar, bussar och andra offentliga miljöer? Man kan till exempel tänka sig att hundägarna respektive allergiker blir hänvisade till skilda platser långt ifrån varandra i restaurangen, skriver signaturen Matten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Allergimamman 30/7

Uppluckringen av det rigida systemet att inte tillåta hundar på restauranger, varuhus och caféer har naturligtvis glatt oss hundägare under senare år. Anledningen till att det nu är allt mer tillåtande är att vi blivit mer internationella i vår syn på hundar i det offentliga rummet.

Sedan 2006 omfattas nämligen även Sverige av EU-förordningen 852, Paragraf 2, punkt 4, som gäller matberedning och tamdjur. Förordningen innebär att hundar är tillåtna i lokaler där servering och matberedning sker i skilda lokaler vilket är fallet på de flesta restauranger. Det är dock alltid krögaren som bestämmer om hundar ska tillåtas eller ej.

Jag inser att allergiker är en stor kundgrupp som vill gå på restaurang ibland. Varför inte dela på utrymmena som vi gör på spårvagnar, bussar och andra offentliga miljöer? Man kan till exempel tänka sig att hundägarna respektive allergiker blir hänvisade till skilda platser långt ifrån varandra i restaurangen.

För vi är nu uppemot en miljon hundägare i Sverige och därmed också en stor kundgrupp.

Hundallergenen är dessutom ganska tung, till skillnad mot katt, häst och björkpollen som är lättflygande allergener och mycket värre för allergiker, enligt uppgift från läkare i tidskriften Hundsport. Hundallergenen faller därför ganska snabbt ner på golvet. Det är därför ganska osannolikt att en hund som ligger under ett bord på en uteservering eller inne på en restaurang skulle orsaka allergiska besvär.

Matten