Flera föräldrar har varit tvungna att säga upp sig från sina arbeten efter nedskärningar på dygnet runt-verksamheter, skriver Sara Kollberg Clarke.
Flera föräldrar har varit tvungna att säga upp sig från sina arbeten efter nedskärningar på dygnet runt-verksamheter, skriver Sara Kollberg Clarke. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Sämre kvalitet när dygnet runt-förskolorna blev färre

När barnen börjar skolan har de fortsatt rätt till omsorg på dygnet runt-verksamheten. De får däremot inte rätt till skolskjuts, trots de ökade avstånden, skriver Sara Kollberg Clarke i en insändare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

“Kvaliteten ska höjas i verksamheten”, sa Göteborgs förskoleförvaltning och drog ner på antalet dygnet runt-förskolor i Göteborg, från sju till fyra stycken. Det har sedan upprepats gång på gång, likt ett mantra, av förvaltningschef Elisabet Nord och ordförande i förskolenämnden Hakan Önal, när media och oroade föräldrar ifrågasatt beslutet under året som gått.

Hur har det då gått för barnen som behöver dygnet-runt-omsorg?

Barnen som gick på Prästgårdsängen, den dygnet runt-verksamhet som hade flest inskrivna barn innan nedskärningarna, har flyttats till Kapellgången i Landala, med en betydligt längre resväg som följd. Problematiskt, särskilt eftersom barnen lämnas och hämtas på obekväma tider. Detta har lett till att flera föräldrar varit tvungna att säga upp sig från sina arbeten.

ANNONS

Ingen har svarat på hur barnen ska resa över halva stan, mellan skola och dygnet runt-omsorg, medan deras vårdnadshavare arbetar.

När barnen börjar skolan har de fortsatt rätt till omsorg på dygnet runt-verksamheten. De får däremot inte rätt till skolskjuts, trots de ökade avstånden. Ingen har svarat på hur barnen ska resa över halva stan, mellan skola och dygnet runt-omsorg, medan deras vårdnadshavare arbetar.

På Prästgårdsängen fanns tre erfarna förskollärare, vars önskemål var att följa med den välfungerande verksamhet de byggt upp under flera år. Nu har barnen ingen förskollärare. Personalen har inte fått tillräckligt med stöd för att arbeta enligt läroplanen. I snart fyra månader har barnen fortfarande inte haft tillgång till den pedagogiska verksamhet de ska ha enligt skollagen. Göteborgs förskoleförvaltnings lösning på detta är att fyra förskollärare ska flyttas mot sin vilja från Kapellgången till andra arbetsplatser.

Kvaliteten skulle höjas, påstods det – och så blev det precis tvärtom. Själv skulle jag vilja höja kvaliteten på förskoleförvaltningen, det skulle gynna både våra barn och staden som helhet.

Sara Kollberg Clarke, förälder med obekväm arbetstid

LÄS MER:Göteborg skär ner på dygnet runt-förskola

LÄS MER:Emma nekas skolskjuts när mamma räddar liv på covid-iva

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS