Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Insändarskribenten vill att Göteborg stad ska visa stöd för Medborgarna i Hong kong, som de här protesterande studenterna.  Bild: Vincent Yu
Insändarskribenten vill att Göteborg stad ska visa stöd för Medborgarna i Hong kong, som de här protesterande studenterna. Bild: Vincent Yu

Säg nej till diktaturens Kina!

Den nya lag som Kina tvingat på medborgarna i Hong Kong gör att deras frihet försvinner. Göteborgs stad borde därför avsluta riva avtalet med kinesiska staden Shanghai, skriver Bengt Gustafsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Den nya så kallade säkerhetslagen som den kinesiska regeringen tvingat på Hongkong innebär bl. a. att utländska medborgare som mellanlandar på Hongkongs flygplats kan straffas om de protesterat mot hur Kina behandlar Hongkong – även om protesterna skett utanför Kina och Hongkong. Det är ett snäpp värre än retroaktiv lagstiftning och visar diktaturens hänsynslöshet. Alla har vi på TV sett hur Hongkongs befolkning försvarar sina rättigheter mot allt större övervåld.

Göteborgs avtal

Vi lever själva i ett fritt land. Vi kan åtminstone säga ifrån – även om det blir ilskna tillrättavisningar från kinesiskt håll. Sveriges regering försökte nyligen men de andra europeiska länderna ville inte.

Göteborgs stad har avtal med Shanghai, en av Kinas största städer. Det är en fjäder i hatten för den kinesiska regeringen. Göteborg betyder något för Kina. De styrande i vår stad duckar för frågan.

Skriv under förslag

Men vi vanliga medborgare i Göteborg kan visa var vi står när det gäller demokrati och att vi varken går i den kinesiska regeringens eller vår stads styrandes ledband. Gå in på Göteborgsförslaget (nr 3132) på nätet och rösta för att Göteborg skall bryta alla avtal med Shanghai och därmed sluta stödja den diktatoriska regimen i Kina. Du vågar väl?

Bengt Gustafsson