Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Örgryte gamla kyrka.
Örgryte gamla kyrka.

Rusta upp och märk ut graven

Det torde vara en viktig kulturgärning att rusta upp Christina Halls grav på Örgryte gamla kyrkogård och även förse den med en grön skylt, skriver C-G Lundgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

På Örgryte gamla kyrkogård har Göteborgs kyrkogårdsförvaltning förtjänstfullt låtit märka upp speciellt intressanta gravar med gröna skyltar och tillhörande ljudfiler med information om vem eller vilka som vilar där.

Längs med Örgryte gamla kyrkas norra långsida hittar man t.ex. Göteborgs store stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg (1748-1814). Carlberg är kanske mest känd som arkitekt till vår nuvarande Gustavi domkyrka, som uppfördes efter att den tidigare brunnit ned vid den stora stadsbranden 1802. Han har även ritat Gunnebo slott.

Något tiotal meter från denna grav och endast tre meter väster om kyrktornet ligger en fullständigt anonym grav med oläslig text på kalkstenlocket. I denna vilar Christina Hall född Gothén (1749-1825), änka efter John Hall den äldre, på sin tid en av Sveriges rikaste män. Makarna Hall lätt uppföra det otroligt påkostade Gunnebo slott med hjälp av C.W. Carlberg och mycket skickliga hantverkare som hämtades bland annat från Italien.

Nu undrar säker någon läsare varför inte John Hall den äldre är begravd tillsammans med sin hustru och var han har blivit begravd istället. Svaret på den frågan är att han aldrig blev begravd ! John Halls kista var inställd i Göteborgs domkyrka i väntan på begravning när den stora stadsbranden bröt ut 1802 och försvann i lågorna. C.W. Carlberg och Christina Halls gravar blir därmed förenade på flera sätt.

Det torde vara en viktig kulturgärning att dels rusta upp Christina Halls grav och även förse den med en grön skylt.

C-G Lundgren