Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Riva och bygga nytt inte klimatsmart

Upp till 60 procent av utsläpp från hus hänger samman med själva byggandet. Nu får det vara nog med detta vansinne, skriver signaturen Kulturarvet – ej till salu.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det räckte tydligen inte med att i princip alla våra fantastiska stadskärnor från 17–1800-talen förintades under 1950–60-talen. Nu har en ny rivningsvåg har drabbat vårt land. Det är en katastrof att man ännu demolerar värdefulla byggnader från 17–1800-talen, ännu mer av vår historia utraderas. Även nya byggnader från 50–60-talen rivs, vilket man kan tycka inte är så illa, men det som ersätter dem är så mycket fulare. Dessutom är det ett enormt resursslöseri.

Hur "klimatsmart" är det att riva byggnader och bygga nytt? Upp till 60 procent av utsläpp från hus hänger samman med själva byggandet. Cement svarar för sex procent av världens koldioxidutsläpp, stål för åtta procent. Nu får det vara nog med detta vansinne som förstört vårt land!

Kulturarvet – ej till salu