Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Göteborg finns det bara ett hus som byggts de senaste 70–80 åren som man blir glad när man ser – Göteborgsoperan, skriver insändaren. Bild: Jorma Valkonen
I Göteborg finns det bara ett hus som byggts de senaste 70–80 åren som man blir glad när man ser – Göteborgsoperan, skriver insändaren. Bild: Jorma Valkonen

Rita byggnader som gläder vanliga människor

Göteborgsoperan är ett bra exempel på en byggnad man blir glad av, skriver signaturen "Nalle".

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag läste Adam Cwejmans ledare (GP 8/3) om hur viktigt det är att vi har vacker bebyggelse i stan och även Jonas Attenius debattartikel (GP 6/3) om Skeppsbron.

Underbart att det äntligen kommer fram lite sådana synpunkter. I flera år man upprepat mantrat förtätning, förtätning. Precis som om det skulle vara något positivt. Vi behöver fler bostäder, men absolut inte förtätning. Det måste också finnas plats till parker och grönt. Och så gräsligt fult man byggt. Mörka tiovåningshus istället för tre-fyra våningar med lite grönt mellan.

Vad är det egentligen som gör Göteborg fint? Jo det är till exempel Linnéstaden, Haga, Trädgårdsföreningen, Majorna och Slottskogen.

Vi åker inte till Paris för att se La Defense med alla skyskrapor.

Det är samma sak utomlands. Vi åker till Paris och Venedig för att njuta av alla vackra gamla byggnader som byggdes för länge, länge sedan. Vi åker inte till Paris för att se La Defense med alla skyskrapor.

I Göteborg finns det bara ett hus som byggts de senaste 70–80 åren som man blir glad när man ser – Göteborgsoperan. Men de som byggdes under slutet av 1800-talet värmer oss långt in i själen.

Tänk på det alla arkitekter. De byggnader ni ritar skall glädja oss vanliga människor. Det är klokt att bygga vidare på det som redan finns och vi människor mår bättre om husen inte står alltför tätt. Glöm heller inte att det behövs träd och parker.

Mycket av det som byggts de senaste fem–tio åren kommer av framtiden att kallas skräckexempel. Ett sådant exempel är Nya Hovås. Nästan alla hus skyms av ett annat högt hus alldeles intill. Inga lekplatser, inget grönt och inget annat till barnen. Säkert bra på många andra sätt, men det räcker inte.

Nalle