Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mäns beteende i coronakrisen skiljer sig åt jämfört med hur kvinnor agerar och detta är ett problem, menar insändarskribenten. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Mäns beteende i coronakrisen skiljer sig åt jämfört med hur kvinnor agerar och detta är ett problem, menar insändarskribenten. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Riskfylld grabbighet

Män som inte lyssnar på rekommendationerna gällande coronaviruset utgör ett påtagligt hot mot folkhälsan, skriver Sivert Aronsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om försiktighet, hygien och avstånd står som spön i backen och torde inte ha gått någon vettigt funtad förbi. Vi berömmer oss också, oftast med rätta, för att ta ett stort ansvar och för att följa myndighetens rekommendationer. En viss, inte obetydlig, grupp gör det dock i mindre utsträckning. Och det är kanske den största riskgruppen.

Att karlar drunknar, brinner inne och kör ihjäl sig är givetvis tragiskt, men oftast drabbar det då bara dem själva.

På uppdrag av Myndigheten för Samhällsberedskap har Kantar Sifo undersökt hur kvinnor respektive män agerat under coronakrisen, om de ändrat beteende, tvättar händerna, använder handsprit, med mera. Kvinnor gör det i betydligt större omfattning och är överrepresenterade i 14 av 19 kategorier. Kvinnor är samtidigt underrepresenterade bland dem som uppger sig ”inte ha gjort någonting”.

Skillnaden är signifikant enligt Kantar Sifo. Utfallet är heller inte särskilt förvånande då män är mer benägna att ta risker generellt. Enligt sociolog Mathias Ericson är det svårare att nå ut med råd inom folkhälsofrågor till män, till exempel i fråga om rökning och skyddsutrustning inom vissa yrken. Med anledning av denna obenägenhet att ta råd är också män överrepresenterade i drunkningsolyckor, dödliga bränder och trafikolyckor.

Att karlar drunknar, brinner inne och kör ihjäl sig är givetvis tragiskt, men oftast drabbar det då bara dem själva. Ifråga om smittspridning drabbar riskbeteendet dock även andra. Riskfylld grabbighet utgör därför ett påtagligare hot mot folkhälsan.

Sivert Aronsson, Göteborg

LÄS MER: Män mindre benägna att anpassa sig till coronakrisen

LÄS MER: Senaste nytt om coronaviruset